Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması | Ocak’21

Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması | Ocak’21

Rawest Araştırma tarafından yürütülen Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması’nın Ocak 2021 tarihli nüshasının bazı bulgularını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

  • Bölgenin en önemli sorunlarının başında Türkiye’nin genelinde olduğu gibi ekonomi geliyor. Her üç kişiden ikisi ekonomiyi zikrediyorlar. Son birkaç yılda hanesinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini söyleyenlerin oranı %67. Sorun algısı, ekonomiden sonra bölgesel bir bağlam izliyor. Ana dil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar dile getiriliyor.
    .
  • AK Parti bölgede güç kaybediyor. 2018’de bölgede %2,5 civarı olan oyunu yaklaşık üç katına çıkaran CHP, oy grafiklerinde göze çarpıyor. HDP desteğini büyük ölçüde koruyor. DEVA ve GELECEK, bölgede seçmenin yarısı tarafından biliniyor. Bu iki partinin aldıkları oy, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı.
    .
  • Seçmenin %70’i parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor. Bu oranın önemli bir kısmı parlamenter sistemin de eskisi gibi kalmaması gerektiğini, iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. AK Partililerin de yaklaşık üçte biri başkanlık sisteminin yerine parlamenter sistemi savunuyor.
    .
  • Bölgedeki seçmenin yaklaşık %61’i Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yapmadığını düşünüyor. Bu bahiste katılımcıların %20’si orta, bir o kadarı da yüksek puan veriyor. Muhtemel bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı %30’u geçmiyor ama Erdoğan’ın seçimi kazanabileceğini düşünenlerin oranı %55’i geçiyor.
    .
  • Muhtemel bir seçimde muhalefetin ortak adayı olarak en çok öne çıkan isim Ekrem İmamoğlu. Abdullah Gül bölgedeki seçmen için hala güçlü bir alternatif. Ali Babacan henüz bir Cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme alınmıyor ancak olması durumunda onun da şansının yüksek olacağı dile getiriliyor.

Araştırma raporunun özet versiyonuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.